تاریخچه و وجه تسمیه حریره
پس از وقوع زلزله در سال 366یا 367 هجری قمری در سیراف این بندر اهمیت خود را از دست داد و مردم به کرانه دریا گریختند و بیشتر خانه ها ویران شد در نتیجه جزیره کیش به مرور موقعیت جدیدی را در تجارت به دست آورد.
تاریخچه و وجه تسمیه حریره
پس از وقوع زلزله در سال 366یا 367 هجری قمری در سیراف این بندر اهمیت خود را از دست داد و مردم به کرانه دریا گریختند و بیشتر خانه ها ویران شد در نتیجه جزیره کیش به مرور موقعیت جدیدی را در تجارت به دست آورد. آهسته براهمیت اقتصادی جزیره کیش افزوده شد و بر اساس پاره ای از پژوهش ها کار کشتی سازی و دریانوردی بدست ساکنین این جزیره افتاد و تبدیل به محلی امن برای تجارت بازرگانان و دریانوردان جاده ابریشم شد . بطور کلی عوامل سیاسی و اقتصادی مساعد ، موقعیت ویژه جغرافیایی، عوامل استثنائی طبیعی از جمله هوای مساعد ،فراوانی آب و وفور مراتع، نخلستان ها و باغات جملگی محیط مساعدی برای ترقی و پیشرفت کیش فراهم گردید. شهر تاریخی حریره در مرکز ساحل شمالی جزیره کیش و مشرف به سواحل جنوبی ایران قرار دارد . نتایج کاوشهای باستانشناسی و اشارات منابع تاریخی، دوران رونق این شهر را از قرون میانه ی اسلامی تا حدود قرن دهم هجری قمری مشخص نموده اند.. مساحت این محوطه بر اساس نقشه ی مصوب سال 1378 در پرونده ثبتی اثر، 157 هکتار بدون احتساب 48 هکتار عرصه ی دریایی حریره ﴾ است.
وجه تسمیه حریره
در مورد نام حریره سه فرضیه کلی وجود دارد .
فرضیه اول: ممکن است کلمه حریره ،تحریفی از جزیره باشد که فرضا کاتبی اشتباهاً جزیره را با فک نقطه های آن نوشته و بعدا" همین اشتباه بر سر زبانها افتاده باشد .
فرضیه دوم: این واژه را با همین املا به ضم اول و فتح سوم به صورت مصغر از کلمه (حرا ) به معنی گرما و حرف (ه) تکثر( حریره ) به معنی جای بسیار گرم است .
فرضیه سوم: آخرین حدس که بر حقیقت نزدیکتر میباشد این است که کلمه (هار) و (هر ) در زبان سانسکریت به معنی مروارید،رشته مروارید و گردنبند مروارید است و این نام بی ارتباط با صیدگاه های مروارید کیش نیست و اگر این موضوع را بپذیریم (هریره ) محل مروارید و صیدگاه آن را در ذهن القا میکند زیرا در سواحل کیش صید مروارید انجام میشده است .
از سال 1352 خورشیدی که اولین گام مطالعاتی محوطه تاریخی حریره برداشته شد تا به امروز، در طول 47 سال، 13 پروژه مطالعات باستانشناختی و 8 طرح حفاظت و مرمت در این محوطه به اجرا درآمده است. مطالعات انجام شده و نتایج این عملیات های باستان شناسی عبارتند اند از: عمارت اعیانی، حمام تاریخی، مسجد کهن، مجموعه بندرگاهی، ترانشه های نجات بخش در ضلع شرقی و فضاهای کاوش شده دیگر که در اقصی نقاط حریره به چشم میخورد.